Barátnőm unokatesója Tündike az esküvőjére készül. Tegnap megkerestek, hogy segítsek összeszedni az esküvői szokásokat.

 

- Tündike, Te babonás vagy?- kérdeztem

- Dehogy vagyok babonás, de.... - válaszolta és rögtön el is nevette magát.

A legjobb példa, hogy még a nem babonás emberek is mennyire tudnak ragaszkodni egy-egy babonához vagy ahogy Ők mondják szokásokhoz.

 Tündinek legjobban a tányértörés tetszett! Bevallotta, hogy Ő bizony mérgében már csapott tányért a földhöz és örül, hogy most végre ezt legálisan is megteheti, majd sietve hozzátette azért reméli nem mérgében fogja a nagy napon földhöz csapni a tányért.

 

Miért kell tányért törni az esküvőd napján?

A menyasszony régi szokás szerint ahogy megérkeznek a vacsorára összetör egy tányért ezzel megerősíti, tartóssá teszi boldogságukat. A törött tányér darabjait a vőlegénnyel közösen kell feltakarítaniuk egy seprű és lapát segítségével ez a házasságuk alatt kialakult problémákat szimbolizálja hiszen azokat is közösen kell majd megoldaniuk. A lelkes násznép a sepregetés közben szétrugdossa a cserépdarabokat ezzel is "segítve" az ifjú pár munkáját!

 

Tündike ma átküldött Nekem egy videó:

- Remélem én nem fogok így járni! :-)

 


 

 

Címkék: tányér törés esküvő

A bejegyzés trackback címe:

https://babona.blog.hu/api/trackback/id/tr282726345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása